• zoomCyberchrist
  Cyberchrist © Alvarez Luis
 • zoomCyberchrist
  Cyberchrist © Alvarez Luis
 • zoomCyberchrist
  Cyberchrist © Alvarez Luis
 • zoomCyberchrist
  Cyberchrist © Alvarez Luis
 • zoomCyberchrist
  Cyberchrist © Alvarez Luis

Cyberchrist

Synopsis

Cyberchrist was een herwerking van de solo Vesalii Icones, gecreëerd voor Kameropera Transparant op muziek van Peter Maxwell Davies, waarvan het de substantie overnam, maar deze in een soberder esthetisch register ensceneerde. Voor de muziek (hier zeer nadrukkelijk aanwezig) werd voor het eerst samengewerkt met Noise-Maker’s Fifes. Deze solo was geïnspireerd door de veertien kruiswegstatiën, die in verband werden gebracht met anatomische tekeningen van Andreas Vesalius. Maar wat uiteindelijk te zien was in deze choreografische benadering van de « lichamelijkheid », werd samengebald in een mannelijk lichaam, amalgaam van seks en heiligheid, van technologie en natuur, een lichaam dat op en rond een hellende tafel bewoog. De veertien stadia, die aanvankelijk meer afgebakend waren, versmolten in de loop van het minimalistische en ascetische choreografisch traject - dat op het einde oversloeg in de « vulgariteit » van het cabaret.


Pers

Pers

"Cyberchrist verhaalt over het bestaan als een wording. Identiteit als een passage. Maar met ieder moment als dat enige nu. En de totale overlevering daaraan. Niet bij wijze van koketterie, maar als een manier om in een verglijdende wereld te staan.”

Myriam Van Imschoot, De Morgen, 27 juli 1997

“Toch is Cyberchrist  een troostende voorstelling. Het lichaam volvoert met al zijn energie een wondermooi dansspel. Het tempo is vertraagd, de beweging uiterst secuur en de gelaatsuitdrukkingen blijven, tussen de spasmen door, neutraal en gelaten. Het is de dans, de steeds maar doorstromende beweging van het lichaam, die troost biedt tegenover krachten die er oncontroleerbaar en almachtig over regeren.”

Michiel Bollinger, NotesTour

Tour

Première 26,27/03/1999 Théâtre de l'Ancre, Biennale Charleroi Danse Charleroi
18/10/1999=>23/10/1999 Théâtre Varia Bruxelles
  New Moves Festival Glasgow (UK)
  Festival Queerupnorth Manchester (UK)
04/05/2001 Teatri di Vita Bologna (IT)
16/10/2004 Festival Solo Soli Kortrijk

previous
dezoom next
show