• zoomL’Âme au diable
  L’Âme au diable © David Desmet
 • zoomL’Âme au diable
  L’Âme au diable © David Desmet
 • zoomL’Âme au diable
  L’Âme au diable © David Desmet
 • zoomL’Âme au diable
  L’Âme au diable © David Desmet
 • zoomL’Âme au diable
  L’Âme au diable © David Desmet

L’Âme au diable

Synopsis

L’Âme au diable werd in juni 1994 gecreëerd in het Théâtre de la Balsamine. Het werd gedanst door Lucius Romeo-Fromm en Matteo Moles op muziek van Ivan Georgiev en in een scenografie van Trudo Engels. De voorstelling was geïnspireerd op de populaire versies van de Faust-mythe en op het stuk van Christopher Marlowe.

De voorstelling bestond uit drie delen die overeenstemden met sleutelmomenten van de mythe: “Le pacte” (Het pakt) dat Faust met Mefistofeles afsluit, “Les sept péchés capitaux” (De zeven hoofdzonden) waarmee Faust op een aangename manier kennismaakt, en “L’Enfer” (De hel) waar zijn traject eindigt. De seksuele allusies waren alomtegenwoordig en hun esthetica was gebaseerd op die van het cabaret, dat per definitie veraf staat van de “hogere cultuur”. De twee dansers werden tot elkaar aangetrokken of stootten elkaar af in een sado-masochistische dynamiek waarin pijn en genot met elkaar vermengd werden. In meerdere opzichten was de voorstelling een manifestatie van de voorliefde voor camp die typisch is voor tal van creaties van homoseksuele kunstenaars, waarin artificiële esthetica en excessieve theatraliteit vermengd worden met bijtende spot en frivole humor.

Pers

Pers

… In deze opeenvolging van scènes met sterke sado-masochistische connotaties, komen de dansende duo's als ademhalingen tevoorschijn, de "ontsnapten", waarbij de twee silhouetten van de dansers in fraaie harmonie,beantwoorden aan/ corresponderen/samenvallen met zeer geraffineerde figuren.....

Lucie Dendooven, en ligne RTBF, 8/1/2002

......L'Âme au diable doet de zinnen ( betekenissen en gevoelens) ontwaken. Maar bovenal, buiten de homo-erotiek, temidden van paroxismen, doet elk moment de kracht van de dans opleven, een hymne aan het hooggeachte en fragiele lichaam op ieder ogenblik op de scène.

Marie Baudet, La Libre Belgique, 10/1/2002

Met de idee spelend pakt Smits voor zijn nieuwste creatie de Faust-mythe aan. Hij gebruikt zowal de oer-Faust van Goethe als de Faust-bewerking voor theater van Christophe Marlowe (The Tragical history of Dr. Faustus uit 1959) als vertrekbasis. Dou-sleutelwoorden in de Faust-legende: slaaf/meester – Faustus/Mephisto. Of nog de noit aflatende strijd tussen Goed en Kwaad, met hun niet te definiëren grenzen. Wie laat zich niet verleiden door slechte gedachten en daden? Het is toch zo spannend, niet? Nu is de Faust-legende op zich nog al zware kost. Daarom steekt Thierry Smits die in een erotisch kleedje – en dat maakt de verleiding meteen nog spannender! Een ongewone, wat verwarrende maar vooral sensuele Faust/Mephisto konfrontatie eindigt met dé liefdesdaad. Overgang naar het tweede deel vormt een lied van Bach als muzikaal symbol voor Wie de zonde begaat, linkt zich met de duivel. Vervolgens her-sculpteert Thierry Smits de 7 hooofdzonden naar 7 hoofdplezieren – 't is maar hoe je het bekijkt, natuurlijk – als ultieme metafoor voor het leven. De (existentiële) angsten, die je leven vergallen, relativieren en draaglijk maken... Alternatieve remedie: speel en dans een ander Faust/Mephisto nummertje – toch maar eens proberen. Waar je dan terechtkomt? Thierry Smits maakt er alvast een no-future end van. Verder mengt hij het abstrakte en het narratieve op een alchemistische manier. Met het nodige zweempje ironie. Ook het dekor ademt de sfeer van dat geheimzinnige mengsel wetenschap/bijgeloof ofte alchemie uit. En een sublieme verlichting in kombinatie met illustratieve muziek (...) verhelft die helse sfeer naar een metafysich stadium. Een duo getalenteerde dansers , Lucius Romeo-Fromm en Mateo Moles spelen Faustus en Mephisto (en vice versa). L'âme au diable, een fascinerend verhaal in de vorm van een barokke choreografie. Een sensuele metafoor!

Extract uit Deze Week in Brussel, Kaat Cleenwerck, 15/06/94

Tour

Tour

Première 29/01/1994 Vooruit Gent
22/06/1994-02/07/1994 Théâtre de la Balsamine Bruxelles
09/09/1994 CC Luchtbal Antwerpen
17, 18/06/1995 Festival de teatro Gay y lesbico Barcelona (ES)
07/01/2002-23/01/2002 Théâtre Varia Bruxelles
05,06/03/2002 De Velinx Tongeren
19/03/2002-30/03/2002 Théâtre de l'Ancre Charleroi
22,23,24/11/20002 Teatri di Vita Bologna (IT)
27/11/2002-30/11/2002 Les Tanneurs Bruxelles
06,07/12/2002 CNCDC Chateauvallon Oullioules( FR)
08,09/01/2003 Théâtre du Lierre (Festival Faits D'Hiver) Paris (FR)
01,02/11/2003

Stadsschouwburg Groningen/Kruithuis

Groningen (NL)

previous
dezoom next
show