Over Thor

De Compagnie Thor brengt internationaal gerenommeerde kunstenaars van het hoogste niveau samen. Naast de choreografische en scenische rijkdom van de voorstellingen dat het biedt, is het ook aan hun talent te danken dat het gezelschap bekendheid heeft verworven. De creaties, die vele malen over de hele wereld zijn geprogrammeerd, zijn vaak de bron geweest van enthousiasme bij het publiek, lovende kritieken, maar ook van interessante debatten en zelfs controverses. Maar na talrijke tournees in België en in het buitenland (Frankrijk, Groot-Brittannië, Denemarken, Hongarije, Kroatië, de Verenigde Staten, landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika) is er een nieuwe reflectie ontstaan over de kern van het werk van de kunstenaars.

Een ecologische en sociale wending

Onder leiding van Thierry Smits en in samenwerking met talrijke acteurs uit de artistieke wereld, hebben de door Thor ingehuurde dansers sinds 1990 aan meer dan dertig voorstellingen deelgenomen. Van pure dansvoorstellingen tot de ontwikkeling van choreografieën met thema’s die een complexe dramaturgie vereisten, heeft het gezelschap voortdurend de waaier van mogelijkheden verkend die het in bezit nemen van een podium biedt: de combinatie met muziek die speciaal geschreven is voor hen of die aangepast en opnieuw gebruikt wordt naar gelang van de voorstellingen, verfijnde of bewust sobere scenografie, de overvloed aan kostuums of het bewust achterwege laten daarvan zodat het lichaam het enige medium van het onderwerp is, het declameren van teksten die specifiek aangevraagd zijn bij bekende auteurs of citaten, voice-overs, live zang, talrijke actoren of formules die bedacht zijn voor één, twee of drie acteurs…, er zijn maar weinig wegen van artistiek onderzoek die niet werden bewandeld door het gezelschap. Bovendien heeft het aanwervingsbeleid van de dansers steeds zoveel mogelijk voorrang gegeven aan de instandhouding van hun werkgelegenheid. Het is met name in dit kader van stimulerende en avant-gardistische experimenten dat het programmacontract van Thor door de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF) meermaals werd verlengd.

Vandaag is het thema, waarop de nieuwe strategie voor de verspreiding van activiteiten is gebaseerd, het vinden van oplossingen om de ecologische voetafdruk te verkleinen en de sociale impact te vergroten. De komende jaren zal het tempo van de tournees aanzienlijk worden teruggeschroefd om voorrang te kunnen geven aan de voorstellingen in de Studio in het hart van Sint-Joost-ten-Node. Hoewel het de kleinste gemeente van Brussel is, is het ook de meest dichtbevolkte en diverse demografische zone van België. Met de rijkdom van een dergelijke omgeving voor onze deur hopen wij een verandering van dynamiek binnen de culturele sector op gang te brengen om deze werkelijk toegankelijker te maken.

Het gezelschap maakt van de gelegenheid gebruik om de banden met lokale partners van uiteenlopende duur te versterken, zoals het Théâtre-Varia, Charleroi-Danse, de gemeente Sint-Joost-ten-Node, de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF) en de Federatie Wallonië-Brussel.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief | Maart 2024

Nieuwsbrief | Januari 2024

Nieuwsbrief | December 2023

Nieuwsbrief | November 2023

Nieuwsbrief | Oktober 2023

Nieuwsbrief | September 2023

Als u onze nieuwsbrieven automatisch wilt ontvangen, registreert u uw e-mailadres via de knop in de onderste balk van deze pagina. Onze nieuwsbrief is alleen beschikbaar in het Engels en Frans.

 

Als operator gesteund door de Fédération Wallonie-Bruxelles Cie Thor zich ertoe de rechten van haar gebruikers te respecteren.

Het handvest

 

Team

— Choreograaf - Artistiek Directeur

Thierry Smits

+32 484 13 31 32
thierry@thor.be
— Adjunct - Directeur

Emilie Wacker

+32 491 37 46 47
emilie@thor.be
— Stewardship - Fotograaf

Brahim Sahli

+32 499 28 72 87
intendance@thor.be
— Communicatie

Romane Carmon

+32 2 223 26 00
romane@thor.be
— Administratief assistent

Régis Remigy

+32 2 223 26 00
regis@thor.be
— Productie assistent

Elena Frau

+32 2 223 26 00
elena@thor.be
— Curateur - Trouble

Antoine Pickels

+32 485 79 24 39
trouble@thor.be
— Stagiair

Júlia Bosque

+32 2 223 26 00
julia@thor.be
 

Thierry Smits

Een passie voor radicaal en vernieuwend onderzoek gebaseerd op de vormbaarheid en esthetiek van lichamen. Het verhaal van een onwrikbare toewijding aan de kunst van het dansen. Een benaderingswijze gebaseerd op vastberadenheid en rigoureus werk om effecten van verbazing, angst, jubel of wanhoop teweeg te brengen. Een subtiel spel om de emoties van het publiek te provoceren met humor, onstuimigheid en empathie.

 

Thierry Smits is nu met zijn dansgezelschap Thor een van de leidende figuren in de Belgische hedendaagse dans. In 30 jaar heeft de choreograaf een artistieke aanpak laten gelden die in vele opzichten ongewoon is, vaak polemisch en vaak tegen de stroom van trends in. Afwisselend tussen pure dansvoorstellingen en meer performatieve stukken, verkennen zijn creaties de relatie met het lichaam – object van verlangen, genot en eindigheid – dat hij vandaag meer dan ooit beschouwt als een politieke ruimte, als “het enige gebied van vrijheid dat we nog hebben”.

Sinds de lancering van Thor in 1990 heeft Thierry Smits meer dan dertig dansvoorstellingen gecreëerd, waaronder Eros délétère (1991), Red Rubber Balls (1999), D’ORIENT (2005), V.-Nightmares (2007), To the Ones I Love (2010), of Summertime (2021) en Toumaï (2022). Zijn creaties, gekenmerkt door een scherp gevoel voor beeld, zijn soms pop en queer, soms provocerend, soms puur en eigentijds. Wat ook de vorm is, zijn voorstellen getuigen van een alomtegenwoordige technische eis en een gestuele creativiteit.

 

 

Partners

Consciente de la nécessité de stimuler le partage d’idées et d’y encourager la représentation du secteur de la danse, la Cie Thor est active au sein de plusieurs organismes sectoriels et intersectoriels.

 

 

Membre fondateur ayant pris ses distances quelques années, la Cie Thor y a retrouvé sa place en 2021 et participe aux actions sectorielles.

La Cie Thor fait partie de l’OA dans le collège « compagnie ».

Depuis mai 2021, la Cie Thor siège à l’OA du RAB et contribue ainsi à cette plateforme de dialogue et de réflexion, un centre de ressources et un interlocuteur pour tout ce qui concerne les enjeux de la culture à Bruxelles, en particulier Bruxelles 2030. Par ailleurs, la compagnie continue de jouer un rôle d’accueil lors d’activités de certains de ces réseaux ou de projets sectoriels WBI-WBTD, comme Objectifs danse.